Forside → Nedstøbning af rør

Nedstøbning af rør

Webweaver
DVF Medlem

Skrevet d. 26 september 2014 klokken 19:59


Hej Dansk VVS forum,

Ganske kort og enkelt.

Er det tilladt i dag at nedstøbe kobberrør med loddede bøjninger/t-muffer?

Sagen er, at jeg i stedet for trægulv vil have klinker i forbindelse med renovering af huset og derfor skal støbe først for at komme op i niveau. Under trægulvet ligger der et 1-strengs system fra 1973 som afgrener ud til diverse radiatorer. Forbrugsvand koldt og varmt løber også denne vej i sine egne rør. Alle t-muffer og bøjninger er loddede - ingen skrue eller pressamlinger.

Tillægsspørgsmål:

Er der nogen problematiker i at nedstøbe kobberrør direkte i beton? Jeg har fået forskellige meninger om det. Mureren som evt. skal støbe mener at cementen korroderer kobberrørerne med tiden og de derfor skal være pakket ind/isoleret. I en rørskål f. eks. En VVS'er har dog fortalt mig, at han aldrig har hørt om dette og ikke mener det er et problem. Hvad er korrekt?

På forhånd tak.

Mvh. Lasse

Lignende VVS Spørgsmål i samme kategori


 4 kommentarer
Klaus
VVS-Ekspert

Skrevet d. 26 september 2014 klokken 23:10


hej lasse welkommen til hvors forum

jeg er lidt i tivl om du må støbe dine rør ned da jeg vil mene at det går under reglen en renovering.

jeg ville mene at du gerne må det.
jeg vil undersøge det i næste uge men du er inde i en grå zone hvor at der regler/ændringer.

ang. med kobber rør i beton:

som din murer siger vil jeg give ham ret at beton har en syrer/base der angriber dine rør og skal isoleres for at de ikke tærer det er der for at det er meget vigtigt at de ikke kommer i kontakt med beton eller lign.

jeg vil derfor give dig et godt råd hvis jeg finder ud af i næste uge at du må støbe dem nede
er at skifte dine vand rør.
kobber rør bliver slidt indvendig og det vil sige at du vil få en vandskade på et senere tidpunkt.
så når du nu er nede ved dem og den alder som de har går der ikke lang tid før at du får en utæthed og det ville værer ærvligt hvis du nu har lavet nyt gulv det er set før.

mvh klaus.

ps jeg kontakter dig nå jeg har fundet ud af det jeg forhører mig lige i brancen organitation forening om reglerne

Klaus
VVS-Ekspert

Skrevet d. 27 september 2014 klokken 09:20


Hej Lasse jeg har forhørt mig lidt rundt omkring du må ikke støbe dem ned i gulvet da du laver en inst.med skjulte samlinger og det drejer sig kun om vand rør.radiator er der ikke nogle regler for mvh. Klaus

Webweaver
DVF Medlem

Skrevet d. 28 september 2014 klokken 18:25


Hej Klaus,

Okay. Ikke helt, hvad jeg håbede på at høre.

Langt det meste er rør til radiatorer, men der er desværre også et enkelt sæt rør til forbrugsvand koldt og varmt som løber til et badeværelse. Disse har en enkelt bøjning loddet på sig på det stykke som skal støbes. Men selvom det er en lodning så anses det altså for at være en samling? Og at det er en renovering gør ikke, at man kan følge datidens regler?

De samme rør er nedstøbt direkte i beton i store dele af huset ellers bortset fra det stykke. Andre steder i huset ligger rørerne under gulvene sammen med gulvstrøerne.

Jeg synes det er en smule ulogisk, at det er tilladt med radiatorrør og ikke vandrør. Der løber jo nøjagtig det samme i dem. Forskellen er vel egentlig kun, at radiatorstrengen er et lukket system og at vandrør har "uendelig" forsyning med vand og et større tryk fra vandværket sikkert.

Jeg er blevet lidt nervøs for det omkring slidtagen på kobberrør. Jeg har faktisk ikke været opmærksom på dette før det blev nævnt. Er det muligt at kontrollere sine rør for slidtage og hvor langt de er i processen på en nem måde?

Det ville være fedt med udskiftning af rør, men sådan som det er lavet, så er det nærmest håbløst og vil kræve man starter forfra jo. Med et areal på 234 m2 i to plan, så er det ikke bare lige et projekt man foretager sig. Gulve skal vel brækkes op og så videre for at komme til at skifte rør. Udover det, så kan man vel ikke lave afgreninger på pex-installationer? Det stykke som skal støbes, der findes vel 10 afgreninger eller flere, så det er ikke bare at skifte rørerne til pex tror jeg.

Mvh. Lasse

Klaus
VVS-Ekspert

Skrevet d. 28 september 2014 klokken 20:51


hej lasse

den gamle inst. er som den er og det er der desvære ikke noget at gøre ved:(

reglerne er bare desvære ændret men så er det godt du har en skjult rør skade forsikring.
så hvis der sker noget ved de gamle rør så dækker din forsikring jo mindre du har ændret på din konstruktion dvs. lavet nyt køkken eller gulv så må der ikke være samlinger/lode på din brugs vand inst. man kan desværere ikke tjekke hvordan dine rør er men som sagt har de en begranset leve tid og det må man leve med:

har du brug for en snak kan jeg godt ringe til dig.
du skal bare gå ind på kontakt og vælge vvs expert skriv dit tlf så ringer jeg til dig og hvornår det passe dig at jeg kontakter dig

mvh klaus

Nedstøbning af rør