Forside → Højt energiforbrug fra gulvvarme og for varmt

Højt energiforbrug fra gulvvarme og for varmt

arthur
DVF Medlem

Skrevet d. 13 november 2023 klokken 00:06


energiforbrugHej,


Jeg har et nyt hus fra 2015 på 145 kvadratmeter. Dets energimærke er A plus 2015. Det har et gasfyr og gulvvarme i alle rummene. Siden vi flyttede ind, har vores gasforbrug været mellem 1500 - 1700 kubikmeter om året. Det er i den høje ende sammenlignet med lignende huse. Temperaturen i de fleste af vores rum er i gennemsnit 24 grader om vinteren, selvom alle sensorer er indstillet til maks. 21 grader. I rum som bryggers, hvor termostaten er indstillet til 16 grader, er temperaturen stadig 20 grader. Det er for varmt for os.


Vi har en Bosch Condens 5000W kedel med et Wavin AHC9000 styringssystem med termiske sensorer i hvert rum. Jeg har eksperimenteret de sidste to år med justeringer af kedlen uden meget held. Jeg har primært sænket temperaturen på det varme vand i varmesystemet fra 42 til 30 grader, hvilket er den minimale temperatur, jeg kan indstille på kedlen.


Sidste år prøvede jeg at manuelt styre varmen i huset ved at slukke for kedlen om vinteren, mens det var for varmt i huset i perioder på op til 3 dage og tænde den igen bagefter. I alt gjorde jeg on- og off-cykler omkring 20 gange. På denne måde opnåede jeg en behagelig temperatur i huset på gennemsnitligt 20-21 grader og gik ned til 1000 kubikmeter gasforbrug i 2022. Det er meget tæt på et gennemsnitligt forbrug, som et lignende størrelse og samme byggeår hus bygget af samme firma i nabolaget har i gennemsnit.


Jeg har forsøgt at undersøge dette problem selv. Jeg målte temperaturen på rør, der går ind og ud af fordelingsenheden jeg har i nærheden af min kedel. Jeg mistænker, at indstillingerne for indløb er sat forkert. Jeg har et sæt konstruktionsplaner for huset, herunder en plan med markering af varmezoner svarende til numrene, der sidder på fordelingsenheden. Efter at have målt temperaturen på indgående og udgående rør indså jeg, at selv når min Wavin magnetventil er fuldstændig lukket, er der stadig varmt vandstrøm gennem denne specifikke kreds.


Skal det være sådan? Eller er det en funktionsfejl, og individuelle kredsløb bør være helt lukkede, når magnetventilen er lukket? Kunne det være, at mine indløbsindstillinger er forkerte?


Hvad kunne være de andre grunde til så højt gasforbrug og manglende evne til at opnå lavere temperatur i rum uden behovet for periodisk manuelt at slukke for kedlen?


Med venlig hilsen,
Arthur

Lignende VVS Spørgsmål i samme kategori


 3 kommentarer
dan
VVS-Ekspert

Skrevet d. 13 november 2023 klokken 16:33


Hej velkommen til


Har du tjekket om stifterne kan bevæge sig frit op og ned samt om dine telestater kører helt op og ned 

arthur
DVF Medlem

Skrevet d. 13 november 2023 klokken 23:14


Hej Dan,


Tak for dit svar. Jeg har netop gjort, som du foreslog. Jeg har kontrolleret alle telestaterne og stifterne. Så opdagede jeg, at det synlige stykke af stifterne er 10 mm, når det er helt ude. Det bevæger sig frit op og ned kun med 5 mm. Jeg skal presse hårdt på stifterne for at få dem ned, men de bevæger sig trinvist og jævnt. Dette gælder for alle stifterne. Jeg satte en af sensorer til 35 grader, og efter 10 minutter var den tilsvarende telestate fuldt åben.
En virkelig værdifuld observation var, at den grå låsemøtrik, som er en del af telestaternes fastgørelse, ikke var skruet helt i. Det gjaldt for alle 12 telestater. Nogle var en halv omdrejning fra at være helt i, andre lidt mere. Jeg har nu skruet dem alle fast og monteret alle telestaterne igen. Nu klikker de på plads, og jeg kan visuelt bekræfte, at alle telestatdækslerne er spændte, når de er lukkede. Det var de ikke før. Måske skal de efterskrues hvert år.
Jeg tror, dette skulle afhjælpe problemet. Mange tak for rådet.
Endnu en ting, jeg ikke kan forklare. Min fyr har en indbygget cirkulationspumpe, som jeg kunne høre, mens jeg udførte vedligeholdelsen i aften. Efter jeg monterede alle telestaterne igen, blev pumpen mærkbart mere stille. Men når jeg rører ved den, kan jeg stadig mærke, at den kører.
Burde den køre sådan? Skal jeg overvåge den de næste par dage for at se, om den kører konstant?
Måske du kan komme forbi og udføre et årligt servicetjek af fyret samt tjekke, om indstillingerne er optimale.
Bedste hilsner,
Arthur

arthur
DVF Medlem

Skrevet d. 13 november 2023 klokken 23:15


energiforbrug-1energiforbrug-2energiforbrug-3

Højt energiforbrug fra gulvvarme og for varmt