Forside → 3-vejs ventil sætter sig

3-vejs ventil sætter sig

ChrE
DVF Medlem

Skrevet d. 2 februar 2017 klokken 11:33


Hej!

Vi har for nogle år siden fået installeret gulvvarme i vores hus og fik idf. også et nyt varmeanlæg, der driver både gulvvarmen og det varme brugsvand via en motorstyret tre-vejs ventil.

For lidt over et år siden begyndte motoren på tre-vejs ventilen at sige mærkelige lyde, når den skiftede mellem opvarmning af gulvet og opvarmning af brugsvand og det viste sig, at det var selve ventilen, der var blevet meget stram, så den måtte skiftes.

Ventilen så egentlig ikke ud til at være beskadiget. Den havde en anelse mørke belægninger, men ikke noget VVS'eren fandt alarmerende, så vi fik bare monteret en ny og så var alt godt igen.

Nu, efter kun lidt over et år, er den nye imidlertid også begyndt at sige de samme lyde som den gamle og må skiftes/renses, så jeg frygter meget, at der kan være et mere generelt problem med korrosion el. lign. i anlægget, som måske endda med tiden kan give alvorligere skader andre steder i systemet.

Gulvvarmeanlægget er direkte forbundet med vores varmeanlæg (en luft til vand varmepumpe), som pumper vandet gennem hvad der for mig ligner galvaniserede stålfittings, forbi 3-vejs ventilen af messing og via kobberrør til en messingfordeler og videre ud i pex-rørene. På tilbagevejen passerer vandet de samme komponenter, blot i modsat retning. På den anden side af ventilen passerer vandet gennem kobberrør ind i vandtanken til varmt brugsvand og retur igen (se billedet).

Kan der mon ikke være et problem med galvanisk tæring her med alle de forskellige metaller i kredsene og hvordan fastslår man om det er det der er problemet, hvis det da overhovedet er muligt?

Kredsene er lukkede og pex-rørene er med iltbarriere. Der burde derfor ikke kunne trænge ilt ind i systemet, som kunne give korrosion, vel? Kan man undersøge om det kunne være problemet på simpel vis? Ville der f.eks. ikke være knirkelyde i gulvvarmekredsene, hvis der var ilt i systemet?

Tak på forhånd og venlig hilsen
Christian

Lignende VVS Spørgsmål i samme kategori


 6 kommentarer
dan
VVS-Ekspert

Skrevet d. 2 februar 2017 klokken 16:14


hej christian og velkommen til

når vi snakker central varme som er et lukket kreds har det ingen betydning hvilke materialer du blander sammen.

på brugsvand er det ikke lige meget så jeg tror du skal tage fat i producenten og tage en snak med dem og du har selvfølgelig to års garanti på alle produkter du køber så hvis der kun er gået et år har du stadig garanti

mvh dan

dan
VVS-Ekspert

Skrevet d. 2 februar 2017 klokken 16:15


du er selvfølgelig velkommen til at blive ringet op det koster 50 kr + moms

mvh dan

dan
VVS-Ekspert

Skrevet d. 3 februar 2017 klokken 15:55


jeg håber du har fået svar på dine spørgsmål ellers vender du bare tilbage

mvh dan

ps du er velkommen til at give en kommentar på trustpilot om din plevelse herpå

mange tak

dan
VVS-Ekspert

Skrevet d. 5 februar 2017 klokken 20:26


har du fået løst problemet

mvh dan

ChrE
DVF Medlem

Skrevet d. 6 februar 2017 klokken 08:41


Hej Dan.

Mange tak for svaret og beklager min sene tilbagemelding. Af en eller anden årsag ryger jeres mails i mit spamfilter, så jeg havde ikke set, at der allerede var svar.

Jeg har ikke fået løst problemet, men får nu en VVS'er ud at kigge på det (igen). Jeg fandt den gamle ventil og kan se, at den faktisk har lidt rustaflejringer (røde), så der må vel være noget korrosion af noget stål et sted, selvom det er et lukket system?

Jeg har fået at vide, at det bestemt ikke er unormalt og at det måske endda kan skyldes indtrængende ilt fra beskadigede iltbarrierer i pexrørene. Disse skulle angiveligt sidde yderst på rørene, så der skal åbenbart ikke meget til at ridse igennem barrieren, men jeg undrer mig så lidt over, at der ikke samtidig er de berømte knirkelyde (og egentlig også over, at man skulle have valgt at lave barrieren så skrøbelig)?

En helt anden mulighed, der er blevet foreslået er skidt i systemet, men det ville vel ikke give de rødlige rustaflejringer i ventilen, men tværtimod slibe den helt blank?

Hverken rust eller skidt lader dog til at være blevet tilstrækkeligt opfanget af filteret i kredsen, så det bliver spændende at se hvad det indeholder.

Vh.
Christian

dan
VVS-Ekspert

Skrevet d. 6 februar 2017 klokken 15:31


hej christian

dit lukkede system bør der ikke være ilt i da det ilt i systemet dør ud og der med vil der ikke være mere i systemet så det er mig helt uforstående at din 3 vejs ventil går i stykker.

jeg ville kontake producenten for nærmere info

mvh dan

3-vejs ventil sætter sig