Forside → 3-vejs ventil sætter sig

3-vejs ventil sætter sig

ChrE
DVF Medlem

Skrevet d. 2 februar 2017 klokken 11:33


Hej!

Vi har for nogle år siden fået installeret gulvvarme i vores hus og fik idf. også et nyt varmeanlæg, der driver både gulvvarmen og det varme brugsvand via en motorstyret tre-vejs ventil.

For lidt over et år siden begyndte motoren på tre-vejs ventilen at sige mærkelige lyde, når den skiftede mellem opvarmning af gulvet og opvarmning af brugsvand og det viste sig, at det var selve ventilen, der var blevet meget stram, så den måtte skiftes.

Ventilen så egentlig ikke ud til at være beskadiget. Den havde en anelse mørke belægninger, men ikke noget VVS'eren fandt alarmerende, så vi fik bare monteret en ny og så var alt godt igen.

Nu, efter kun lidt over et år, er den nye imidlertid også begyndt at sige de samme lyde som den gamle og må skiftes/renses, så jeg frygter meget, at der kan være et mere generelt problem med korrosion el. lign. i anlægget, som måske endda med tiden kan give alvorligere skader andre steder i systemet.

Gulvvarmeanlægget er direkte forbundet med vores varmeanlæg (en luft til vand varmepumpe), som pumper vandet gennem hvad der for mig ligner galvaniserede stålfittings, forbi 3-vejs ventilen af messing og via kobberrør til en messingfordeler og videre ud i pex-rørene. På tilbagevejen passerer vandet de samme komponenter, blot i modsat retning. På den anden side af ventilen passerer vandet gennem kobberrør ind i vandtanken til varmt brugsvand og retur igen (se billedet).

Kan der mon ikke være et problem med galvanisk tæring her med alle de forskellige metaller i kredsene og hvordan fastslår man om det er det der er problemet, hvis det da overhovedet er muligt?

Kredsene er lukkede og pex-rørene er med iltbarriere. Der burde derfor ikke kunne trænge ilt ind i systemet, som kunne give korrosion, vel? Kan man undersøge om det kunne være problemet på simpel vis? Ville der f.eks. ikke være knirkelyde i gulvvarmekredsene, hvis der var ilt i systemet?

Tak på forhånd og venlig hilsen
Christian